Isklättring
Handlovsremmar:
Idag används inga tredjeverktyg för att spara vikt och bli mer flexibel i klättringen. Därför är handlovsremmar bra att ha på längre turer där en tappad yxa skulle innebära ett misslyckande av leden. Även vid kalla förhållanden och frusna händer kan det vara bra att ha en extra säkerhet om fötterna släpper och händerna inte klarar att hålla kvar av trycket.


Leashless: ... eller remlöst.
Att klättra utan handlovsremmar ger en större frihet i klättringen och vid skruvandet. Det går snabbt och enkelt att skaka ur pumpande underarmar samtidigt som man undviker att förfrysa fingrarna utan en rem som stryper blodflödet.
Vid mixklättring är det absolut en stor fördel att kunna matcha på yxorna. Speciella leasless-yxor har ofta vinklat handtag för att ge bättre stöd för händerna.


Skruvar:
Sedan några år tillbaka har de flesta tillverkare skruvar med inbyggd vev. Då behöver man ingen extra vev och undviker krångel med ett extra instrument vid inskruvning. Moderna välslipade skruvar går utmärkt att skruva med en hand och därför behövs inga fifi-krokar längre användas inom isklättringen.
Det går snabbare och smidigare både för nybörjare som avancerade klättrare.