Mixklättring
Modern mixklättring, eller varför inte kalla det sportmixklättring, har vuxit snabbt de senaste åren. Mycket tack vara revolutionen av moderna isyxor utan handlovsremmar, även kallat leashlessyxor. Dessutom börjar det finnas bra sportklätterskor för is- och mixklättring.

Yxor:
År 2001 förbjöds handlovsremmar att användas i isvärldscupen. Där av utvecklades nya yxor med vinklat handtag för att ge extra stöd åt klättraren.
Med de nya yxorna har tekniken utvecklats och nu mera kan man t.e.x. lätt matcha på samma yxa eller släppa en yxa för att klippa en säkring.
Idag känns engelskans "tool" som ett bättre beskrivande ord än svenskans yxa. Men att kalla yxorna för verktyg känns alldeles för konstigt än så länge...

Skor:
Moderna mixklätterskor har stegjärnen fastmonterade direkt under skon. Det ger en närmare kontakt mellan foten och klippan. Dessutom blir de betydligt lättare och smidigare än vanliga storskor + stegjärn. Vissa skor erbjuder en hälsporre som gör det möjligt att hänga uppochner i, som en fladdermus, även kallat "bat-hang".
Längd och vinklar på hälsporrarna har varit reglerade för UIAA-anslutna tävlingar, såsom världscupen och VM.

Nytt för 2009 är att hälsporrarna helt förbjuds på UIAA-tävlingar. De är redan förbjudna i kända klättertävlingar såsom Ouray, Kandersteg, m.fl.
Anledningen är enligt UIAA att de vill följa den naturliga trenden. Samtidigt ställer det nya krav på att utveckla isklättringens teknik och strategi, särskilt i tävlingssammanhang.