TävlingTävlingsformatet för isklättring består av två grenar:
- Svårighet ("Difficulty" eller "Lead" som de ibland benämns )
- Snabbhet ("Speed")

Lead:
En given led är uppsatt bestående av plast- och stengrepp samt sektioner av is. Det är aldrig naturlig is eller klippa man klättrar på eftersom det skulle ge ojämna förhållanden mellan de lokala klättrarna och de som rest dit bara för tävlingen. Utan alla leder bestäms och sätts upp precis innan tävlingen.
Säkringar sitter utplacerade längs efter hela leden och klättraren klipper i dessa allt eftersom man avancerar uppåt.

Poäng får man beroende på hur långt upp man klättrar och vilket grepp man huggit/placerat yxan i. Speciellt för just isklättring är att de säkringar man klipper in repet i går före hur långt upp man klättrat, av säkerhetsskäl. Det betyder alltså att en som precis klippt en säkring och faller kan få fler poäng än den som klättrat en meter längre, men väntat med att säkra.

Olika kval- och finalformer:
Onsight: Alla klättrare får ca 15 minuter på sig att "skåda" den givna leden. Därefter förs man till en isoleringszon i väntan på sin tur. Man har alltså ingen chans att se någon annan klättra utan måste memorera ledens grepp och karaktär vid skådningen. Det här formatet är till för att ingen ska se hur de andra gör eller t.ex. få fördel av att sett flera misslyckas på ett svårt ställe och lära sig det genom andras misstag. Däremot är det oftast jobbigt för klättrarna som ibland måste sitta upp till 5-6 timmar i väntan på sin tur.
Flash: Vid skådningen får alla se en "förklättrare" som går igenom leden. Flash-formatet sker oftast i kombination med Open qualification för att även förste man ut ska ha sett åtminstone en klättrare göra leden.
Open:
Här får alla komma och gå fritt i isoleringszonen efter att ha skådat leden. Alla får se alla klättra och kan då ibland ge fördelar till siste man samt nackdelar för förste man.Förekommer oftast i kvalklättring för att minska väntetiderna i isoleringszonen.


Speed:
Enkla regler, snabbast upp vinner. Alla får klättra en till flera gånger beroende på tävling och den som har bästa tiden vinner. Lederna är ofta 15-20 meter höga på en lodrät vägg av is.
Här finns inte onsight, flash eller open. Allting är open då det sällan ger några större fördelar av att ha sett några andra klättra före.


Värlscup och VM anordnas av UIAA varje år.
SM-isklättring anordnas av någon lokal klubb ansluten till Svenska Klätterförbundet, dock väldigt sällan i brist på intresse, stöd, kunskap eller annat skäl.

Göteborgs Drytoolingmästerskap anordnades i december 2007 i väntan bättre tider(läs "vinter").